Luna si sanatatea

Din perspectiva acţiunilor legate de sănătate trebuie să ţinem cont de următoarele aspecte:

Luna în creştere

Dieta pentru vitalizare – se foloseşte întotdeauna după o perioadă de efort intens sau, şi mai bine, înainte de a începe o perioadă mai solicitantă fizic, mental sau emoţional; de asemenea, după o perioadă de dezechilibru al stării normale de sănătate; este foarte indicată tinerelor mame, imediat după naştere şi pe toată durata alăptării. Se începe întotdeauna pe Lună în creştere, la două-trei zile după Luna Nouă.

Această dietă conţine: lactate de casă consumate până la ora 15.00 cel mai târziu (dacă este vară, se recomandă lactatele şi laptele de capră); ouă de prepeliţă, foarte multe cereale (în special hrişcă, năut, soia preparată în casă), salate şi sucuri de fructe preparate cu miere; alune de pădure, fistic, stafide, nuci, măsline, cartofi, rădăcinoase, leguminoase etc. Mâncarea gătită trebuie preparată la foc cel mult 60-90 de minute şi se consumă în cel mult 30-36 de ore de la momentul gătirii. Calităţile preparatelor sunt: proaspăt, gustos, moale (de exemplu: pilaf, piure, găluşte, terciuri) iar gustul predominant va fi gustul dulce, dar dulcele natural de la fructe şi legume.

Absoarbe, planifică, dezvoltă, atrage, stochează, tensiunea este în creştere.

Corpul absoarbe mult mai bine energiile şi substanţele vindecătoare dar şi pe cele nocive.

Se face mai uşor:

  • tonifierea şi fortificarea organismului;
  • alimentarea cu energie vindecătoare a diferitelor organe;
  • tratarea dinţilor, dar fără extracţii;
  • dacă se doreşte creşterea în greutate se mănâncă mai mult;

Atenţie:

  • există riscul de îngrăşare;
  • acumulările de apă în organism sunt mai greu de eliminat;

Luna plină

Este maximul fazei de creştere. Tot ce s-a scris la Luna în creştere este la maxim. Atenţionările de mai sus sunt la modul imperativ!

Luna în descreştere

Dieta pentru armonizare corporală – se foloseşte întotdeauna când există un exces ponderal sau când se are în vedere pregătirea organismului pentru o perioadă mai îndelungată de terapii/tratamente de purificare, întrucât aceasta este o dietă „uşurătoare”. Se începe şi se face întotdeauna pe Lună descrescătoare, la una-două zile după ce s-a ieşit din perioada de influenţă nefastă a Lunii Pline, şi durează maximum 10 zile. Această dietă conţine: sucuri şi salate de fructe şi de legume, salate de crudităţi, lactate foarte puţine şi uşoare (de exemplu, brânză de vaci sau caşcaval de casă), cereale (în special orez), ciuperci. Mâncarea se prepară numai prin fierbere sau la cuptor, folosindu-se, în funcţie de preferinţe, condimente picante însă în cantităţi moderate. Se recomandă un control mai special asupra gustului sărat, acolo unde există excese.

Se face mai uşor:

  • dezintoxicarea, purificarea organismului;
  • munca casnică are un randament mai bun, în acest sens spălatul şi curăţenia se fac mai uşor;
  • operaţiile chirurgicale au mai mari şanse de reuşită, inclusiv extracţiile dentare şi orice vindecare este mai rapidă, sângerările sunt mai mici;
  • masajele destinate relaxării şi eliberării tensiunilor;
    nu se planifică în această perioadă tratamente importante pentru că au un randament mai scăzut.

Luna nouă

Este maximul fazei de descreştere, deci tot ce s-a scris la Luna în descreştere este la maximum.
De asemenea, este un moment bun pentru a începe lucruri noi cum ar fi lăsarea de fumat, lăsarea de alcool, în general obiceiurile proaste de care vrem să scăpăm.

Reguli în stomatologie:

  • momentul favorabil îndepărtării tartrului este Luna în descreştere, ideal când se află în Capricorn;
  • montarea de coroane sau punţi este mai reuşită când Luna este în descreştere;
  • paradontoza se tratează când Luna este în descreştere. De evitat când este în Berbec sau Taur;
  • extracţiile sunt recomandate numai în faza de descreştere a Lunii. De evitat când Luna se află în Berbec sau Taur.

Reguli în chirurgie:

  • operaţiile sunt mai reuşite în perioada de descreştere a Lunii;
  • atunci când Luna tranzitează semnul zodiacal ce guvernează organul respectiv, nu se operează decât în caz de necesitate.

Faze lunare intermediare

În perioada de creştere a Lunii se poate vorbi despre:

Primul Pătrar, Soarele şi Luna la 90 de grade ( în cuadratură crescătoare) – este o perioadă critică, în sensul că orice activitate în care suntem implicaţi necesită decizii, sau alţii iau decizii în legătură cu noi.  Oricum luarea deciziei este dificilă mai ales dacă ne confruntăm cu probleme emoţionale, de multe ori părând depăşiţi de situaţii. Cel mai important este însă să acţionăm, să ne hotărâm, pentru că altfel ne vom simţi supuşi compromisului. Se poate spune că este perioada când, simbolic vorbind, Seminţele încep să germineze. Acum avem prilejul să vedem dacă lucrurile merg aşa cum ne-am propus. Dacă evaluarea este dificilă, ne vom ghida după ceea ce simţim: suntem mulţumiţi de derularea lucrurilor şi împăcaţi cu ceea ce promit ele în continuare? Dacă nu, atunci este cazul să decidem ajustări importante pentru a corecta ce a fost greşit sau ce nu funcţionează aşa cum am dori.

Tripura Sundari

În ciclul Lunar există un moment foarte important, evidenţiat mai ales în tradiţia astrologică orientală, care arată că înainte cu două zile de Luna Plină influenţa acestui astru este deosebit de benefică asupra planetei noastre. Este o zi privilegiată, fiind denumită ziua frumuseţii şi armoniei universale (denumirea orientală este de Tripura Sundari simbolizând Marea Putere Cosmică a frumuseţii şi iubirii divine).

Tripura Sundari este astronomic poziţia cea mai armonioasă dintre Soare şi Lună, corespunzătoare ”Numărului de aur”, ea este caracterizată de energiile frumuseţii, armoniei, succesului, iubirii.
În această zi se încep acţiuni, pot avea loc întâlniri importante, se iau decizii majore, se dau examene. Este o zi foarte frumoasă şi benefică pentru a face dragoste.
Este considerată cea mai benefică şi puternică fază a Lunii, pentru că tot ceea ce se întreprinde se află sub semnul reuşitei, iubirii, armoniei, succesului.

Putem duce la bun sfârşit tot ceea ce începem, fiind în plus o zi favorabilă tratamentelor cosmetice şi terapeutice.
Este ziua în care simţul măsurii şi al armoniei, bunul simţ, sunt prezente în mod pregnant în fiecare dintre noi. Putem să ne temperăm mai uşor ambiţiile egoiste prin conştientizarea adevăratelor noastre aspiraţii, fiind o zi pe care merită să o consacrăm iubirii, artei, frumuseţii, acţiunilor pline de dăruire.

Tripura Sundari este o zi eficientă pentru a ne implica în acţiuni de mare anvergură, dar care sunt în armonie cu aspiraţiile noastre sufleteşti, o zi în care se pot remedia multe probleme existente în plan relaţional, o zi ce amplifică creativitatea, inspiraţiile artistice, în care putem asculta chemarea inimii, urmându-ne intuiţiile, depăşind pragmatismul mental – ce adeseori este o piedică importantă în armonizarea spirituală a unei relaţii de cuplu).

Zilele de Tripura Sundari sunt prinse în tabelul cu Fazele Lunii şi sunt prescurtate cu TS. În principal acestea au loc în a 13 zi lunară, sau cu aproximativ 48 de ore înainte de Luna Plină.

În perioada de descreştere a Lunii:

Ultimul pătrar –Soarele şi Luna la 90 de grade ( în cuadratură descrescătoare)- este perioada de recoltare dar şi de renunţare la lucrurile şi relaţiile inutile. În această perioadă este foarte importantă atitudinea noastră faţă de viaţă, chiar dacă vom trece prin crize sau dificultăţi, acestea ne sunt necesare pentru că acum este momentul unei decizii, care se referă la modul în care analizăm ce se întâmplă şi nu la acţiune. În acest moment, nereuşitele din ciclul lunar pot determina unele crize şi frustrări, forţând luarea unor decizii de schimbare, aparent mai dificile, pentru ciclul următor. Pe moment nu este nimic de făcut concret, dar deciziile luate acum merită să fie puse în acţiune în proiectele viitoare. Ele ar putea fi, dintr-un anumit punct de vedere, cele mai bune realizări ale acestui aspect.

Fazele Lunii în astrologia hindusă

În astrologia hindusă există 16 faze ale Lunii în perioada de creştere şi 16 pentru perioada de descreştere (acestea se repetă doar că cu manifestare yang).

Se consideră că aceste faze sunt foarte importante, din punct de vedere spiritual, hrănirea cunoaşte 16 faze, manifestate în aspectul lor YIN (când Luna este în fază crescătoare) şi în aspectul lor YANG (când Luna este în fază descrescătoare), fiind indicate specific, consumul anumitor alimente.

Fiecare femeie vine cu anumite înzestrări în lumea fizică, adevărate virtuţi de provenienţă divină, care o înnobilează şi care îi permit să beneficieze de daruri cu totul excepţionale.
Femeile la care, la naştere, Luna este în fază crescătoare, pot aduce mai multă armonie în mediul în care trăiesc. Femeile la care, la naştere, Luna este în fază descrescătoare, sunt femei care generează sau provoacă transformări în mediul în care trăiesc.

Aceste 16 faze lunare sunt foarte importante în filozofia şi astrologia hindusă, pentru că ele au o foarte mare influenţă, pentru fiecare femeie, asupra fertilităţii, a forţei ei creatoare şi a motivaţiei subconştiente de a se desăvârşi spiritual.

De exemplu, o femeie rămâne însărcinată, aproape întotdeauna, în ziua corespunzătoare fazei ei lunare. Dacă, să spunem, la naştere, Luna se afla în faza a 10-a, de câte ori, la maturitate, Luna se va afla în această fază, respectiva femeie este predispusă la a rămâne foarte uşor însărcinată în această zi. Pentru femeile care vor să evite în mod natural o sarcină, se recomandă ca timp de 48 de ore (deci 24 de ore înainte şi 24 de ore după faza lor lunară specifică) să nu facă dragoste. De reţinut că, pentru fiinţele foarte pasionale, se poate produce oricând ovulaţia spontană, posibilitatea lor de a rămâne însărcinate ne mai depinzând de faza lunară specifică.

Pentru a se calcula faza de creştere sau descreştere, se analizează poziţia Lunii faţă de Soare la naştere, dacă este în faţa lui, Luna este în creştere (de exemplu Soarele în Leu şi Luna în Fecioară), este Lună Plină dacă Soarele este în Leu şi Luna în Vărsător, la acelaşi grad, este descrescătoare, dacă este în spatele Soarelui, (de exemplu Soarele în Leu şi Luna în Peşti), este la Lună Nouă dacă Soarele şi Luna se află în Leu, la acelaşi grad.