LUNA

Luna, este din punctual meu de vedere astrul pe care noi oamenii îl simţim din plin.

În toate culturile a existat câte o zeiţă a Lunii, ca dovadă importanţei pe care o reprezenta Luna în viaţa de zi cu zi.

Libia este numele zeiţei arabe a Lunii
Albion numele sub care era cunoscută Bretania, vine de la zeiţa Lunii, albă ca laptele
Poporul galic îşi trage numele de la gealach, cuvântul lor pentru Lună
Egiptenii au avut renumita zeiţă Isis.
Mayaşii Ixchel.
Sau Ishtar la babilonieni.

Mai ales în Orient, oamenii au acordat din totdeauna o foarte mare importanţă Lunii.

”Luna absoarbe influxul solar vital şi îl transmite Pământului, favorizând naşterea regnurilor vegetal, animal şi uman. Ea este primul indicator al faptelor concrete, al schimbărilor materiale şi exterioare; sub influenţa ei se află stările personale, destinul şi bunăstarea materială. Este posibil ca Luna şi nu Soarele să reprezinte, mai ales pentru femei, adevărata natură personală, cea pe care ele ar fi urmat-o dacă nu ar fi fost împiedicate sau constrânse să-şi canalizeze voinţa în altă direcţie” spune un astrolog antic hindus.

De ce este atât de importantă Luna

Primele popoare erau nomade şi se identificau cu mobilitatea şi instabilitatea Lunii. Tocmai de aceea, astronomii antici observau cerul nu în funcţie de Soare, ci în funcţie de fazele Lunii, folosindu-se Calendarele lunare sau agricole.

Oricum este important de subliniat că în absenţa Lunii nu ar exista fluxuri sau anotimpuri previzibile.
Înclinaţia axei pământului de 23.5 grade ar varia haotic dacă nu ar exista Luna, pentru că s-ar afla sub atracţiile gravitaţionale ale celor mai mari corpuri cereşti din sistemul nostru solar, Soarele şi Jupiter. Practic Luna stabilizează înclinaţia orbitei Pământului, dând naştere ritmului anotimpurilor şi diverselor condiţii care alimentează viaţa.

Prin intermediul Lunii avem acces la înţelepciunea şi memoria ancestrală, care nu oferă convingeri ci credinţă.

Pentru fiecare dintre noi este importantă poziţia Lunii în tema natală. Ea ne povesteşte despre trecutul nostru, despre tradiţia spirituală căreia îi aparţinem.
Luna este natura spontană. De aceea, dacă nu ne cunoaştem caracterul înnăscut, care este acela al Semnului în care se află Luna la momentul naşterii, nu putem urmări cu exactitate ceea ce ne rezervă viitorul, pentru a evita posibilele comportamente negative şi pentru a le amplifica pe cele benefice. Este foarte important să ne cunoaştem acest caracter, dacă vrem să prosperăm în această lume din punct de vedere material şi spiritual.

Maternitatea este o calitate profund lunară, legată de funcţia de hrănire guvernată de Lună. Din punct de vedere spiritual, această hrănire înseamnă capacitatea unei femei de a susţine un copil, un bărbat sau o fiinţă dragă, hrănind-o la toate nivelurile – deci fizic, alimentar, material-financiar, afectiv, mental, spiritual, în mod absolut dezinteresat.

Simbolic, este sufletul nostru, tărâmul amintirilor, al sentimentelor şi viselor.

Luna este cea care ne dă impulsurile sentimentale, iar în funcţie de fazele în care se află, putem acţiona în viaţa de zi cu zi. Având o mişcare ciclică extrem de rapidă, practic de 28 de zile, este utilizată de astrologi în previziunile zilnice.

Merită să reţinem că, în astrologia hindusă, Luna are şi calităţi masculine. Transpunând acest lucru în termeni psihologici, caracteristicile masculine ale Lunii sunt indicii marii forţe existente în natura primară, organică, spontană, care ne poate ajuta să avansăm, să modelăm, forţă ce poate avea o funcţie activă, precum voinţa şi alegerea conştientă datorate influxului astral al Soarelui.

Yoga Kundalini afirmă că trupul este alcătuit din curenţi solari şi lunari, daca respirăm pe nara dreapta solară, ne înfierbântăm, dacă respirăm pe nara stângă lunară, ne răcorim dobândind calmul şi recâştigându-ne perspectiva. De aceea este important ca atunci când suntem răciţi, gripaţi şi nu putem respira pe nas, să vedem ce nară este blocată, pentru că aşa înţelegem ce anume relaţie ne preocupă şi afectează.

Prin intermediul Lunii suntem legaţi de univers, de aceea regiunea occipitală a creierului căreia îi corespunde glanda pineală este foarte subtilă, prin ea fiind ancoraţi de fiecare punct din timp şi spaţiu. Pe aici imaginile din minţile noastre  trec în lume – univers, unde devin reale.